Vad hände sedan, del 1
Historien om Willi och Ragna tar inte slut med avvisningen tillbaka till det ockuperade Norge. Tvärtom blir den mer dramatisk.
De båda flyktingarna återfördes till Norge på samma plats där de korsat gränsen. Därför blev de inte upptäckta av tyskarna. I stället stannade de kvar i skogarna i gränsområdet. Strax innanför den svenska sidan av gränsen hittade de en tom stuga att bo i och lokalbefolkningen hjälpte dem att få tag i mat.
I oktober greps de av svensk polis och efter konsultation med utrikesdepartementet i Stockholm beslutade man ännu en gång om avvisning. Denna gång fördes de till den svenska gränsstationen i Eda. Därifrån var det några kilometer till gränsposteringen Magnor på den norska sidan, där de tyska vakterna väntade. I Eda lyckades Jutzi slita sig lös från sina övervakare och springa in i skogen. En eller två av de svenska vakterna drog då sina tjänstepistoler och sköt efter honom.
|
Läs beslutet att förpassa de två ur landet:
Landsfogdens i Värmlands län hemliga arkiv 1939-1964, volym H E I:3 (Värmlandsarkiv) |
Förpassning
Under bevakning av fjärdingsmannen Oden Hager, Skillingsfors, varder härigenom tyske medborgaren Willi Jutzi, född den 2/9 1913 och norska medborgaren Ragna Fevik, född den 24/12 1918, vilka denna dag jämlikt 19 §, 4/ i lagen den 11 juni 1937 om utlännings rätt att här i riket vistas avvisats, transporterade till Eda tullstation för att därifrån överlämnas till vederbörande norska myndighet.
Transporten sker med automobil från Skillingsfors till Eda och må vederbörande föras ofängslade.
Skillingsfors den 14 oktober 1941
Åke Hiertner
t.f. landsfiskal i Järnskogs distrikt
Vermerk:
Nur das Fräulein Ragna Fevik, geb. 24.12.1918 Holter wurde heute übernommen.
Magnor, den 14. Oktober 1941
Der Befehlshaber der Sicherheitspolizei
und des SD - Oslo
- Grenzpolizeiposten Magnor -
Protokoll fört vid polisutredning i nedannämnda ärende i Skillingsfors den 14 oktober 1941.
Sedan hit anmälts att på svenskt område i närheten av riksgränsen inom Skillingmarks socken uppehöllo sig en man och en kvinna av utländsk nationalitet, hade militär… i Skillingsfors på min begäran anhållit personerna och fört dem till Skillingsfors.
De anhållna visade sig vara tyske medborgaren Willi Jutzi, född den 2/9 1913 och norska medborgaren Ragna Fevik, född den 24/12 1918.
Av här förvarade handlingar framgick, att personerna ifråga olovligen inkommit i riket inom Skillingmarks socken den 8/7 1941 och då undergått förhör samt meddelats, att de icke kunde få kvarstanna i riket. De hade då förklarat sig villiga återvända till Norge samma väg, som de kommit, varför de återförts till hemlandet. Därefter hade de inkommit inom samma socken den 29/9 1941 och ånyo återförts till Norge.
Vid nu hållet förhör uppgåvo båda samstämmigt, att de efter den 29/9 uppehållit sig på gränstrakten till Sverige och bott i ett medfört tält, enär de icke vågade sig längre in i Norge av fruktan för att bliva ertappade av tyskarna. Under gårdagen hade de åter gått över riksgränsen och därefter uppehållit sig på svenskt område.
Sedan instruktion inhämtats från Kungl. Utrikesdepartementets utländska passavdelning, beslutades att Jutzi och Fevik, vilken sistnämnda icke utan Jutzis sällskap vill begagna sig av lämnat erbjudande att erhålla nödfallsvisering för inresa och vistelse i Sverige, skulle avvisas enligt bestämmelserna i lagen den 11 juni 1937 om utlännings rätt att här i riket vistas och under bevakning av polismannen Oden Hager, Skillingsfors, återföras till Norge. Särskilt beslut om avvisningen uppsattes och delgavs Jutzi och Fevik.
Avskrift av avvisningsbeslutet skulle författningsenligt översändas till Kungl. Socialstyrelsen och Länsstyrelsen i Värmlands län, varjämte meddelande om avvisningen skulle tillställas tidningen Polisunderrättelser.
|