Stadsvandringar

Stadsvandringarna genomförs av arkivpedagog Olle Nilsson Värmlandsarkiv. De görs med grundskola, gymnasieskola och eftergymnasial utbildning. Max 25 personer. Lärare måste medfölja och ansvara för ordningen. Vandringarna görs mellan kl 10-12.

Kostnad 600:-

Go ´middag herr Furugård!
Följ med på en dramatiserad tidsresa/upplevelsevandring genom andra världskrigets Karlstad. Det är den 18 april 1940 och flyglarmet har gått för första gången sedan krigsutbrottet. Vi besöker platser i staden där historien stannat till och vi möter personer från tiden och får höra berättelser om kanoneld, luftbevakning, flyktingar och nazism. Vandringen är baserad på historiska dokument från arkiven. Efter vandringen får varje grupp en dokumentsamling bestående av 14 tidigare hemligstämplade handlingar som vandringen bygger på.
Plats: Samling utanför Cyrillushuset (gamla museet) på Sandgrundsudden.
Tid: Bestämda datum. Vandringen tar 1 ½ tim och är 1 km.
Kostnad: 2 000:-
Antal: Slutna sällskap om max 15 personer.

Obs Inställt tillsvidare!

Värmland i krigets skugga – kapten Fröding berättar.
Handlingen utspelar sig i Karlstad hösten 1940. Vandringen är en genomgående dramatiserad upplevelse där kapten Fröding berättar om hur försvarsmakten samverkade med länsstyrelse och polis under det händelserika året 1940. Handlingen bygger på arkivmaterial från försvarsområdesstab, länsstyrelse och olika polismyndigheter. Vi bär med oss kopior av tidigare hemligstämplade handlingar som vi delvis använder som underlag när vi berättar. Tid: 1 ½ tim.

                                                                                        Samling vid gamla badhuset.

Olle Nilsson leder en stadsvandring med lärareStadsvandring för lärare. 
Den här aktiviteten vänder sig till dig som är lärare och själv vill göra en historisk vandring med dina elever i Karlstad. Här får du tips. Vi kommer att förflytta oss genom 500 år av historia och titta på det mesta i stadsmiljön, från små detaljer till hur världshistorien har avspeglat sig i staden. Vi upptäcker också hur andra kulturer har påverkat oss och ser spår efter hur samhället har förändrats genom tiderna. Samling på Almentorget vid Älvgatan. Tid: 1 tim.

Kyrkan brinner – tillståndet förtvivlat! 
Karlstads brand 2 juli 1865. Var började branden? Vad hände när kyrktornet fattade eld? Hur upplevde karlstadsborna branden? Samling på Stora torget. Tid: 1½ tim.

.